EXTRACTION OF HIGHLY AMINO ACID LIQUID FROM SILKWORM PUPAE BY ENZYME

Authors

  • Vũ Kim Thoa, Nguyễn Thị Phương Thảo, Nguyễn Thị Thu Hiền

Keywords:

Pluriamin, acid amin, silkworm pupae

Abstract

Pluriamine is a natural amino acid mixture obtained from dried silkworm pupae. In that mixture, there are many important essential amino acids such as leucin, isoleucin, lysine, threonin, cysteine, etc. Pluriamine provides essential amino acids for the body, helping to strengthen the body. The nutritional value of protein is determined by the relationship in quantity and quality of different amino acids in the protein, in which amino acids have growth promoting properties such as: arginine, tryptophan, glutamic acid, proline, cysteine, serine, tysosin. The essential amino acids for the body are: Methionine, lysine, tryptophan, phenylalanine, leucin, isoleucin, threonin, valine. In this study, amino acids from silkworm pupae were extracted using protease enzyme method to obtain a mixture of amino acids and valuable biological peptides, which have potential applications as raw materials in food production. function. The total amino acid content obtained by protease hydrolysis was determined by formol titration method, the result was 22.7 g/l. Analysis of hydrolysis products by TLC chromatography showed that the extract contained high-value amino acids such as lysine, alanine, glutamic...

References

[1]. Lương Đức Phẩm, “Vi sinh vật học và an toàn vệ sinh thực phẩm”. Nhà xuất bản nông nghiệp. 2002

[2]. Đồ hộp. Phương pháp xác định hàm lượng axit tổng số và axit bay hơi. TCVN 4589:1988. Năm 1988; 2008-12-30, 2918/QĐ-BKHCN

[3]. Nguyễn Mạnh Tuấn, “Phân lập tuyển chon một số chủng Lactobacillus có khả năng sinh axit lactic cao từ các sản phẩm lên men”, Đại học Nông lâm Thái Nguyên, 2012.

[4]. Phan Thanh Tâm, Phạm Công Thành “Khảo sát các yếu tố công nghệ ảnh hưởng đến chất lượng nem chua”. Tạp chí KH&CN các trường ĐH kỹ thuật, số 62 , trang 76 – 81, 2007.

[5]. Mai Đàm Linh, Đỗ Minh Phương, Phạm Thị Tuyết, Kiều Hữu Ảnh, Nguyễn Thị Giang, “Đặc điểm sinh học của các chủng vi khuẩn lactic phân lập trên địa bàn Hà Nội” Tạp chí Khoa học ĐHQGHN, Khoa học Tự Nhiên và Công nghệ 24 (2008) 221-226

[6]. Lê Xuân Phương, “Thí nghiệm vi sinh vật học”. Nhà xuất bản nông nghiệp. 2009. 42-58

Loading...